Nápoje
Káva
Není kafe jako kafe. To je všeobecně pravda a v Portugalsku to platí obzvláště.Káva je tu něco jako pro nás pivo. Jsou na ni hrdí a milují ji. Bez kávy si svůj den nedovede představit snad žádný Portugalec a nejpříjemnějším způsobem, jak se s touto zemí seznámit, je pozorování zpoza šálku kávy s dobrým zákuskem.Pokud nemůžete bez českého turka žít, budete si ho muset udělat sami, a pokud chcete kávu bez kofeinu, žádejte descafeinado.
Co si můžete objednat
café – malé presso bez mléka
café cheio, bica cheia – malé presso plné kávy až po okraj
pingo, café pingado – malé presso s kapkou mléka
café longo – presso s větší množstvím vody
meia-de-leite – presso servírované ve větším šálku s mlékem v poměru půl na půl. I název sám znamená „půl mléka“ Galão – malé presso ve sklenici mléka. Doporučeno ke snídani :-)
Tip: V některých restauracích dávají ke kávě spolu s cukrem skořici vcelku. Pokud si s ní budete svoji kávu míchat, uvolní své aroma a je to potom uma delícia (přímo delikateska).
Portugalská vína
Portské víno
Značky portského a jeho výroba jsou z historických důvodů pod vedením anglických firem. Všimnete si toho obzvláště u skladů ve Vila Nova de Gaia, kde víno po svém stáčení do sudů zraje. Pokud budete v Portě, můžete se do nich podívat. Různé značky mají různé podmínky prohlídek a ochutnávek. Nejčastěji zaplatíte za obojí 3 eura, která vám potom odečtou při nákupu. Pokud ale chcete jít zadarmo, máte taky šanci. V zapadlejších sklepech, které nejsou hned na ráně na pobřeží není problém najít anglickou prohlídku s ochutnávkou, za kterou jsme nemuseli platit nic:-). Chce to jen trpělivost.
Portské je silné víno, jehož hodnota alkoholu dosahuje až 20ti procent díky přidané brandy. Tu do něj začali přidávat angličané po jeho „objevení“ v údolí Doura, aby předešli kvašení při dlouhé cestě do Anglie.
Existují tři základní druhy portského. White, ruby a tawny. Bílé víno je vyráběno samostatně, ale výroba ruby a tawny začíná společně v obrovských sudech. V těchto dubových sudech zraje víno určitou dobu a poté je část přelita do menších 80ti litrových sudů. Víno, které zůstává v těch obrovských sudech je ruby a je charakteristické jasnou barvou a sladkou ovocnou chutí. Toto víno zraje relativně krátkou dobu (asi 3 roky). Tawny se ale v menších sudech podstatně více okysličí a získá nazlátlou barvu a ostřejší chuť. Zraje mnohem déle.
Dalším druhem vína vintage. Je to prestižní označení. Každý rok se sejde komise odborníků a až po prozkoumání jeho kvality určí, zda ten rok bude nebo nebude vintage. Pokud se rozhodnete por koupi tohoto vína, připravte se, že je dost drahé. Vyhlášené jsou ročníky kolem roku 2000, které zastínili neméně výborný ročník 1994. Pokud koupíte ten druhý, ušetříte, ale na kvalitě to rozhodně nebude.Portských je ale i mnoho dalších druhů. O tom už vás rádi informují během prohlídky.
Vinho verde
Překvapivé pro nás může být toto nezralé víno, které je tak trochu připomíná sekt či šumivá vína. Dělí se na základní tři druhy – bílé (branco), červené (tinto) a rosé. Osobně mi nejvíce chutnalo bílé, potom rosé a nakonec bych zařadila to červené. Rozhodně ale stojí za zkoušku a dají se sehnat poměrně levně (od 1,5 eura).